Børn og unge
Få dit barns køn at vide og undersøg for kromosomafvigelser med en fostertest
Som kommende mor kan der være mange bekymringer. De kan starte allerede fra den dag, hvor man finder ud af, at man er gravid. Er det en dreng, en pige, er barnet rask? Det er nogle af de spørgsmål, som man kan stille sig selv, og som kan være med til at skabe bekymringer hos mange kommende mødre.
Undgå bekymringer med nymoderne teknologi
En af de fantastiske ting ved teknologiens udvikling gennem årene er, at der er flere og flere ting, der bliver mulige. Heriblandt at det nu er muligt at få undersøgt sit foster i et meget tidligt stadie. Det gør, at man nu kan få undersøgt, hvorvidt barnet bliver en dreng eller en pige, og om der er nogen former for kromosomafvigelser.
Ved at få lavet en fostertest, så kan man altså tidligt i sit graviditetsforløb få svar på de spørgsmål, som man måtte sidde med. Man kan finde ud af, om det er et raskt barn, der er på vej, om man skal male børneværelset efter køn og meget mere.
Er en fostertest farlig?
En ny bekymring der kan strømme frem i en, når man hører om en fostertest, det er måske, at man tænker på, hvordan den foregår. Er den ubehagelig, og er der nogen farer ved at få den lavet?
Her kan vi trøste dig med, at de bekymringer hurtigt bliver skudt i sænk. Ved at få lavet en fostertest ved et godkendt firma, så er der ingen risiko ved at få testen lavet. Dette er lidt anderledes, end hvis man får lavet en moderkagebiopsi, da den har en lille risiko på ca. 0,5 procent, for at man får en uønsket abort.
Sådan foregår en fostertest
En fostertest kan foregå ved, at man får lavet en blodprøve i spændet mellem uge 10+0 og uge 14+6. Blodprøven skal laves ved en godkendt klinik og sendes herefter ind til analyse, hvor den bliver evalueret af en erfaren klinisk genetiker fra det offentlige sundhedsvæsen. Man får svar inden for 12 dage, hvor det bliver givet ved en telefonopringning og en kort rapport. Sådan er processen hos EVITA TEST.
Skulle det ske, at der er mistanke om afvigelser i fostrets kromosomer, så vil man blive inviteret til en uddybende og rådgivende samtale med en speciallæge. På den måde står man altså ikke på noget tidspunkt med en uvished og en mangel på svar.