Økonomi
Investering er ikke kun for mænd
Wolf of Wall Street. Rouge Trader. Wall Street. De fleste film, der omhandler investering, har det tilfælles, at de i høj grad er præget af mænd i hovedrollerne. Det skyldes i visse tilfælde, at filmene er baseret på virkelige hændelser, hvor hovedrollen i den virkelige verden også er blevet ”spillet” af en mand, og man derfor – helt oplagt – også har valgt en mandlig hovedrolle til filmene.
Men det er ikke kun i filmene, at vi ser, at mænd fylder langt mere i investeringsverdenen end kvinder. Helt overordnet set er her tale om en meget mandsdomineret verden, og det er en skam, for investering er i den grad også for kvinder!
Øget fokus på kvinder og investering
Heldigvis er der i løbet af de senere år sket en ændring, hvor kvinder i højere grad end tidligere har fået øget fokus, når det kommer til investering. Det skyldes først og fremmest en række forskellige tiltag sat i værk af kvinder, der allerede investerer selv, og gerne vil invitere flere kvinder med på investeringstoget.
Det gælder først og fremmest læringsplatformen Female Invest, der har gjort det til deres opgave at lære kvinder, hvordan man kan handle aktier, investere i andre aktiver og helt generelt blive mere opmærksom på, hvordan man sparer op ved at investere.
Et andet eksempel er Monneypenny and More, der består af duoen Linnéa og Ann Christina. Deres vision er gennem et online fællesskab at ”udbrede kendskab om investering til flere kvinder i Danmark og resten af Skandinavien”, som det står på deres hjemmeside. Og synes du, at der ringer en klokke, er det nok ikke helt uden grund – de to kvindelige privatinvestorer har nemlig tidligere medvirket i DR-dokumentaren ”Alle kan blive millionær”. Den kan du i øvrigt se lige her.
Ingen forskel – og dog
Rent praktisk er der ingen forskel på, om man er mand eller kvinde, når man investerer. Finansmarkederne kan i den grad betragtes som værende kønsneutrale. Og når det nu er tilfældet, hvorfor så den store fokus på kvinder og investering?
Jo, det skyldes såmænd, at kvinder ikke i samme grad som mænd tænker over investeringer som en mulighed. Og det er præcis det, at ovenstående initiativer – og mange andre – forsøger at gøre op med. Og lad os endelig håbe, at det lykkes. Kvinder (og mænd), der investerer, har nemlig i langt højere grad mulighed for at bevare eller endda øge deres købekraft over tid i takt med, at de opnår et afkast på deres investeringer, og på den måde få en bedre økonomi. Og hvem har ikke lyst til det?